Thursday, July 1, 2010

Senarai negara yg perlu di lawat... Best nyer

Ini senarai yg paling best untk ku lawati apabila mendapat peluang melihat budaya, makanan dan kaum tersebut

1.US- (New York, California). Nak masuk Wall street dan beli Saham..Pastu nak lihat tornado kat depan mata sendiri sambil naik kereta tornado interceptors.Silicon Valley

2.Canada- Vancouver- Suhunya agak panas berbanding Toronto.Salah satu bandar tercantik di dunia dan terbersih. Nak lihat bagaimana dan pemikiran mereka hidup di sana. Nak try main winter sports seperti naik kereta yg takder tayar kat ais(cam dlm winter olympic). 


3. Egypt.- Perkara yg menarik di sini ialah Firauan dan tiga piramid yg tersergam indah..Camner die design yer?.. Boleh lawat muzium yg menempatkan hampir semua firauan disamping membawa pengajaran kepada diri sendiri.

4. Israel- Yg ni nak special ckit. Jika boleh nak tinggal perhaps more than 3 months di Israel. Ingin memahami pemikiran yg membawa mereka berjaya di dunia sehingga boleh menguasai ekonomi dunia dalam masa 50 tahun selepas perang dunia ke dua.
5. Arab Saudi-  Ingin melihat dan merasai Islam yg disampaikan pada zaman dahulu. Tempat perang badar , uhud dan khandaq yg sungguh bersejarah. Yeah

6. China- Great Wall of China dan lihat adakah org Cina mampu menjadikan negara China sebagai lions of the world

7. Antartika- Really wanted to see the Aurorae cam dlm movie. Waa .. so spectacle
8. Jepun- Mengkaji budaya org Jepun yg perlu diterapkan di dlm diri. Tokyo target utama.

10. North Korea- Bagaimana org yg dipulau dunia boleh masih hidup dan membina nuklear sehingga digeruni.
11. Iceland- Macam mana negara yg berada di tngh tngh lautan bleh jadi negara maju dan terkenal
12. German-  Memahami kebangkitan negara yg memakan masa hanya 30 tahun untk menguasai dunia.Betul ker org Arian ni tak suke cakap english.. tengok berita
13. France- Macam mana negara yg power dan menjajah negara kolonial bleh tewas kat German.. Nak lihat juge paris tower dan zinedine zidane

14. Italy. Yeah..Lean tower of Pisa. Salah satu bandar OLD- School di dunia.. Seakan akan membawa kita ke zaaman lampau.. Feeweee
15. Vatican City- Nak lihat org yg hidup betul betul berasaskan kristian ni macam maner.. Negara tu cantik x yer?
16. Chech Republic -  Negara old school yg menarik untk dilawat.
17. Turky- Memahami budaya the turks yg tak mampu bangkit selepas kekalahan perang dunia pertama.. Walhal German dapat bangkit.. kenape yerk?
18. Iran- Adakah tempat persia ini mampu menjadi pusat kebangkitan Islam selepas Turky.. Persoalan yg bleh dijawab jika kita dapat pergi ke sane..
19. South Africa- Cape town merupakan antara bandar tercantik di dunia dan high altitud..Breath taking scenery?

20.Portugal- hahaha.. nak lihat tempat cristiano ronaldo lahir .. Jumpe luis figo skali
21. UK-  Cita citra dulu nak masuk Oxford dan Cambridge. Klau x dpt masuk takper.. Asalkan dapat gi melawat tempat yg bersejarah tuh..
22. UAE- Dubai. Adakh tempat kebangkitan Islam selepas Uthmaniah? Yeah.. nak bina Head quarters Shams Tech di ctu juge
23. Greece- Fuiyo.. bandar yg terlawa di dunia.. Pantai yg sesesgt cantik dan berkilat seperti kaca .
24. Seychelles.- Nak honey moon dengan isteri yg tersayang kat cni..:D.. Tempat yg cantik dan mempunyai pantai dan laut yg berkilauan

25. Madagascar- Tengok haiwan cam dlm citer madagascar tu.. Huhuhu. penguin dan singa yg boleh bercakap..:D

15 comments:

  1. like this post
    :)
    pergi jgn lupa ajak aku :)

    ReplyDelete
  2. Trime kasih kawan kawan... Doakan aku bjaya achieve my dream.:D

    ReplyDelete
  3. waa..da set tmpat honeymoon lg...wa...

    yg xley bla no.4 tu...cuba baca sket muka pertama passport: "Passport ini sah digunakan di semua negara kecuali Israel." ko nk masuk 3 bulan kt situ scra haram ker...kena tgkap t, hbis kau kna seksa..muka da ad dah rupa al-Qaeda dgn janggut dn misai yg lbat tuh..hahaha

    ReplyDelete
  4. Hahaha.. aku tngok group tv3 nyer pemberita masuk sane..Lagipun..insyaAllah klau dh kaya.. byk tmpat leh pergi..

    ReplyDelete
  5. Perhatian.. Blog anda kini dalam pemerhatian budak2 KMB..hampir semua blog kmb-ians batch 08-10 ada dalam nh. so rajin2 la update blog anda untuk brada di tangga tratas..hua3

    http://ib-08-10.blogspot.com/

    p/s:kalau xske blog anda dipamerkan.. boleh bgtau saya dlm chatbox belah kiri blog.atau nk edit url pon bgtau kat dalam 2..atau nk tambah url blog kwn/anda..kat dalam 2 pown bleh bubuh..hu2

    ReplyDelete
  6. grup tv3 dilindungi UN bai..kau saper nk lindung..kau mati pun kerajaan xley nk tuntut sbb xde rekod..kau kaya pun xsume tmpat ko ley gi slgi mana negara ni xder hubungn diplomatik dgn israel melainkn kau tukar warganegara atau jd org UN ker..hahaha

    ReplyDelete
  7. ak ader satu blog menarik..meh baca..
    http://www.aryannations88.com/zog/media%20jewish%20elite.html

    ReplyDelete
  8. Fuiyo.. thx milin.. nanti klau nak gi Israel. Jom arr ..join skali...

    ReplyDelete
  9. cey honeymoon plak

    aku nk g uae...
    haha
    nk g ferrari theme park ngn mr right
    kawen ngn jutawan uae

    ReplyDelete
  10. ko g mesir lah dulu.
    haha
    lawat aku sham!
    :P

    ReplyDelete
  11. nak g israel..mantap gler...tapi kene ingat gak, yahudi ni semangat bangsa jer sgt kuat + hebat...di0wg sgt pandang rendah kat bangsa lain...even penduduk asal US pun dia buruk-burukkan sebenarnya....jadi kalau kau g sana pun, kurang potensi yang bangsa bongkak nie bagi ilmu kat ko...tapi tidak salah mencuba...

    ReplyDelete
  12. hhhmmm... klau ikut sejarah pule, mereka yg memberikan ilmu yg baru kpd dunia.. Pengasas google yg kite slalu gune blog free ni.. pengasas Facebook.. Einstein (theory of relativity). Betul ker ape yg kite dengar drpd ustaz ustazah ni kate... huhuhu... Jom kita lihat dan memahami mereka seperti mana org kristian dulu pergi ke org Islam untk belajar ilmu yg mereka tidak ketahui.

    ReplyDelete
  13. yahudi ngan zionis lain bai..zionis nie dia bg 1, dia nak 100..hahaha..btw, org yahudi yg hbat2 tu sume dok kt "negara" Israel ker? erm...baik cr yahudi kt us tuh..hahaha

    ReplyDelete