Friday, December 18, 2009

Jom .. Jadi berani.. Malu xbest. n rugi

once upon a time di Shah Alam(pengajran yg klaka)
Sedang menunggu bas di pondok bas selepas sehari suntuk berada di library shah alam studi Kimia. Bas yg berwarna merah putih ckit tiba dengan hatiku yg riang untk membawaku ke KTM .Ni baru first time naik bas tuh dan destinasi tersebut.
Dengan hati terbuka, kakiku melangkah masuk.(bas tu xleh gune cash . kena gune touch n go).
Dlm bas tu, aku xder member, budak skolah pon byk dlm tuh. Jadi rasa seperti malu ckit.
Dengan rasa malu dalam diri dan budget power bleh turun tepat di KTM. Skali lagi, aku malu nak bertanya. Tambahan masa tu puasa ramadhan pukul 5.
Bas masih burger(bergerak)dengan gracefully merentas kota shah alam. Dalam fikiran dah fikir kat maner biler perlu turun nih. Haa... tetibe hati terdetik. turun kat cni .
kaki yg penuh bersemangat turun membawa badan.(aku dah tak tau kat maner kedudukan dan koordinat). KTM masih tidak kelihatan. MAse tu lah tetibe dah x rasa malu nak tanya sebab x tau kat maner KTM. Tanya sorang saudari india nih kat katmaner KTM..
PErgh.sedih + kecewa+ klakar +nak gelak sorang sorang semua nnyer ader. "KTM ader kat 3 stesyen dr cni"dlm erti kata lain.. 2 km dr tempat ku berdiri. Ya Allah. jalan punya jalan. Akhirnya sampaidengan letih.
Pengajaran crite, hidup ni x perlu malu.. Kite perlu berani untk tanya. Biler kite x tau sesuatu,tanye jer walaupun die gelak kat kite. By daway, kite hanya muncul dlm ingatan die less than 1 day. Thats the point. Lepas tu ilang sebagai cell yg mati.Pengajaran supaya aku x malu lagi untk jumpe org memerlukan pengorbanan jalan 2 km pada bulan ramadhan.Berzikir banyak banyak supaya kite redha dengan ape yg berlaku.

3 comments:

  1. yep
    sgt btol tu
    bt ape la nak malu2 ni kan
    lg2 klu bt bende x slh :D

    ReplyDelete
  2. Yeah.. biler kite berani. a lot of new things could be discovered.

    ReplyDelete